Most English readers will have a grasp of what an unplugged wedding is. That is why this one time I am writing a blog post in Dutch instead of English. Apologies to my international readers!

Wat betekent dat: unplugged bruiloft?

In de trouwbranche is het al een tijdje een ding maar de meeste Nederlandse bruidsparen hebben er nog nooit van gehoord. Dus wat betekent 'unplugged'? Die term ken je waarschijnlijk van MTV of een akoestisch concert dat je ooit hebt bijgewoond. Maar wat is het in de context van een bruiloft?

Met de komst van mobiele telefoons hebben we de mogelijkheid om alles vast te leggen waar we getuigen van zijn. Maar als je gasten dat tijdens je bruiloft doen, zijn sommige mensen daar niet zo blij mee. Foto's op social media (nog voor ze hun aanstaande gezien hebben), foto's van je ceremonie die vol zitten met mensen met telefoons in hun handen, niemand die weet wat er tijdens je ceremonie gezegd is omdat ze bezig waren om zoveel mogelijk filmpjes en foto's er van te maken of misschien zelfs je fotograaf die de 1ste kus mist omdat oom Bobbie ineens midden in het gangpad ging staan omdat hij zich bedenkt dat dat een beter shot oplevert op z'n iPhone dan vanaf z'n stoel. 

Bruidsparen én trouwleveranciers ontdekte dat die telefoons best afleiden (Je getuige: Huh wat? Moet ik al tekenen?) en soms zelfs voor teleurstellingen zorgde (jammer dat je oom die 1ste kus blokte, maar je hebt misschien wel een haarscherpe foto van zijn bouwvakkers decolleté, ook leuk toch? 🤦‍♀️) en dus bedachten ze iets: De unplugged wedding!

De unplugged wedding is simpel gezegd een bruiloft zonder telefoons. Sommige bruidsparen kiezen voor een bruiloft helemaal zonder telefoon. Maar vaker wordt er gekozen voor een telefoonvrije ceremonie. Zo kan iedereen volledig met zijn aandacht bij de ceremonie zijn, wordt het vastleggen ervan overgelaten aan de professionele foto- en videografen en staan de foto's vol met de blije gezichten van je familie en vrienden i.p.v. dat er tablets en telefoons voor hun gezichten zitten.   

An elopement captured by a destination wedding and elopement photographer in Marrakech

Sommige mensen zijn dol op social media en vinden het juist superleuk als hun gasten lekker veel foto's maken. Zo fotografeerde ik een paar jaar geleden een bruiloft waarvan het bruidspaar mij via twitter had gevonden, de bruid checkte, terwijl s'ochtends haar haar werd gedaan, nog haar facebook en hun ambtenaar lichtte hun social media verslaving ook nog even uit door ze de mogelijkheid te geven om een 'trouwfie', een selfie direct nadat je het ja-woord hebt gegeven, te maken. Direct na hun ja-woord reikte de BABS hun telefoons aan om een selfie te maken en op facebook te postten. Superleuk! En dat paste helemaal bij deze leukerds.

Maar tijdens ieder kennismakingsgesprek bespreek ik altijd de mogelijkheid om voor een unplugged ceremonie te kiezen en bijna alle bruidsparen kiezen voor een telefoonvrije ceremonie. Waarom? Omdat ze graag willen voorkomen dat amateurs er op los flitsen (en zo de foto's van de professionals overbelichten) en ze graag ieders volle aandacht willen hebben voor dit persoonlijke en once-in-a-lifetime moment. De meeste bruidsparen die ons inhuren kiezen voor een super intieme bruiloft of elopement met gemiddeld 30 gasten, dat zijn hun absolute lievelingsmensen. Dus ik moet dan ook nog de 1ste gast tegenkomen die niet mee wilde werken aan dit verzoek van het bruidspaar.

5 manieren om een 'unplugged bruiloft' te regelen:

Denk je nu: "Ja fijn, zo wil ik het ook. Maar hoe dan?' Snap ik! Er is altijd wel een tante met een iPad of een vriend van de familie die trouwfotografie aspiraties heeft, niet waar? Daarom heb ik hier 5 tips om er voor te zorgen dat je ook je lieve tante (subtiel) duidelijk maakt dat je liever hebt dat ze haar iPad thuis laat:

1. Zet het op de uitnodiging. Zo weet iedereen nog voor ze op weg gaan naar je bruiloft dat ze hun camera en iPad (😉) thuis kunnen laten.
2. Laat je ambtenaar, BABS of ceremoniespreker een aankondiging doen vlak voor de ceremonie begint. Bijvoorbeeld, "Op verzoek van het bruidspaar wil ik iedereen vragen geen foto's te maken tijdens de ceremonie".
3. Zet het op je trouwwebsite. Sommige bruidsparen hebben een website met daarop veel informatie over hun bruiloft, wil je een unplugged ceremonie dan is dit een goede plek om dit óók te vermelden.

4. Plaats een bord bij de ingang van jullie ceremonie, met daarop het verzoek om geen foto's te maken tijdens de ceremonie. Op internet kun je templates downloaden om uit te printen, maar veelal laten koppels een handletterer of kalligrafist een mooi vormgegeven bord maken waarop een tekst staat als:
"No pictures please",
"We rather see your smiling faces, than look at your phones. Please leave your phone in your pocket.",
"We have photographers to document our day, so please keep your phones away",
"Trouwen doen we liever met jou dan met je camera. Telefoons & Camera's uit graag" of
"Unplugged ceremony. Thank you!". Ter verduidelijking al dan niet met een tekening van een telefoon en/of fototoestel.
5. Vraag je gasten hun telefoons in te leveren. Zelf ben ik geen fan van deze methode, ik vind het moeilijk om mijn telefoon achter te laten 🙈  Maar ik heb bruiloften gefotografeerd waarbij bruidsparen dit wilde en iedereen werkte er netjes aan mee. Dus het kan een methode zijn als het past bij jullie en je gasten.

Bride and groom getting married in a chapel, captured by an English speaking photographer

Zoeken jullie een fotograaf die begrijpt waarom je voor een unplugged wedding kiest? En trouwen jullie met alleen jullie lievelingsmensen erbij ergens in Europa? Neem snel contact op om te kijken of ik nog beschikbaar ben op jullie trouwdag! Bekijk hier een aantal bruiloften die ik fotografeerde. Zoals bijvoorbeeld deze microbruiloft in Italië met maar 9 gasten. 

Bewaar dit artikel op je Pinterest bord:

Share this story