Most English readers will have a grasp of what an elopement is. That is why this one time I am writing a blog post in Dutch instead of English. Apologies to my international readers!

Wat betekent elopement?

In Nederland is het nog niet een enorm ding maar in Angelsaksische landen is het superhip! Maar wat betekent 'elopement'? Wanneer je 'elopement' vertaald dan krijg je als letterlijke vertaling het woord 'schaking' te zien. Voor Nederlanders een enorm antiek woord dat we niet meer gebruiken, maar elopement wordt in het Engels nog wel gebruikt en daar uit blijkt al dat het woord 'schaking' geen volledige vertaling is voor het woord 'elopement'. Moderne elopements zijn namelijk superfijn! Maar wat is dan de definitie van een moderne elopement?

Om zo duidelijk mogelijk uit te leggen wat een elopement is begin ik desalniettemin met de ouderwetse letterlijke vertaling uit te leggen. Op Wikipedia wordt het zo beschreven: "Een schaking is het zonder toestemming wegvoeren van een vrouw, met de bedoeling om met haar te gaan samenwonen of trouwen. Daarbij kan het gaan om een minderjarige vrouw die vrijwillig, maar tegen de zin van haar ouders of voogden wordt meegevoerd. Het kan ook gaan om een ontvoering van een bruid met list, geweld of bedreiging." Dit stamt duidelijk nog uit de tijd dat vrouwen altijd als het bezit van een man werden gezien. Eerst het bezit van hun vader en later, na het sluiten van een huwelijk, het bezit van hun echtgenoot.

In Engeland was het bij wet zo dat een huwelijk een aantal weken voor de bruiloft moest worden aangekondigt voor het voltrokken werd. Hierdoor waren ouders op de hoogte als hun kind van plan was te trouwen  zonder hun toestemming. Maar in Schotland was het in de 18de en 19de eeuw geen probleem voor een minderjarige om zonder haar ouders toestemming te trouwen. Gretna Green, een Schots dorpje vlak over de grens met Engeland werd wereldberoemd als een toevluchtsoord voor Engelse geliefden, waar ze konden 'elopen'. Trouwen zonder dat hun omgeving daarvan op de hoogte was en zonder dat ze toestemming nodig hadden. In Schotland mocht bovendien vrijwel iedereen een koppel trouwen (zolang beide instemde en de man ouder dan 14 en de vrouw ouder dan 12 was).

A bride and groom at Marrakech's Kasbah bab Ourika looking out over the Atlas Mountains in Morocco, captured by destination wedding photographer Wit Photography

Wat is de definitie van een moderne elopement?

Maar moderne elopements zijn ook nu heel populair. Met alleen je partner of een heel klein aantal getuigen naar het mooiste plekje op de wereld afreizen om daar elkaar jullie geloften uit te spreken. In Amerika en Engeland is het al immens populair en ik snap heel goed waarom. Scroll naar beneden om de 5 belangrijkste redenen te lezen waarom je zou elopen in plaats van trouwen.

Maandagochtend snel en gratis op het gemeentehuis trouwen, zoals we dat in Nederland kennen, zou je eigenlijk ook elopen kunnen noemen in de moderne zin van het woord. Feitelijk betekent elopen tegenwoordig namelijk niet veel meer dan trouwen met z'n tweeën (en 2 getuigen). Dat kan al dan niet in het geheim zijn maar ook wanneer vrienden en familie op de hoogte zijn van jullie plannen is het tegenwoordig nog een elopement. Met z'n tweetjes naar het gemeentehuis op een doordeweekse dag in Klazienaveen of op een berg met wijds uitzicht in Italië, zolang het met maar een handjevol mensen is, is het beide een elopement.

 

5 Redenen om te 'elopen':

Toestemming nodig hebben van ouders is tegenwoordig niet meer het geval. Maar er zijn wel andere redenen waarom mensen kiezen voor een elopement ipv een bruiloft:

1. Elopements kunnen overal plaats vinden, want er is geen grote ruimte voor gasten nodig. Het kan dus boven op een berg, aan de oever van een mooi meer, op een dakterrasje midden in Londen, in jullie plaatselijke stadhuis op maandag ochtend, midden op Times Square of in the middle of nowhere plaats vinden.
2. Sommige mensen vinden zichzelf te verlegen om een hele dag in het middelpunt van de belangstelling te willen staan.
3. Anderen geven er de voorkeur aan om fijn met z'n tweeën elkaar in een intieme setting, met alleen een ambtenaar en een fotograaf en soms nog 2 vrienden of familie leden als getuigen, het ja-woord te geven.
4. Nog weer anderen krijgen tijdens het weddingplannen helemaal genoeg van hun bemoeizuchtige familie of de weddingplanstress en besluiten het intiem en eenvoudig te houden.
5. Helemaal geen zin, tijd en/of geld hebben om een groot feest te geven.

Wat betekent elopement

FAQ over elopement

Een man en vrouw elopen op een bootje op het Como meer in Italie.  Maar wat is het en hoe vertaal je elopement?

Denken jullie er over om voor een elopement te kiezen? Neem snel contact op om te kijken of ik nog beschikbaar ben op jullie trouwdag... uhm... elopement! Omdat er minder mensen bij betrokken zijn en je dus minder hoeft te regelen ben je ook nog eens heel flexibel in welke datum je hier voor uitkiest. Ik heb zelfs al een paar keer meegemaakt dat een stel een andere datum voor hun elopement uitkoos zodat ze hun elopement op een dag planden waarop ik nog beschikbaar was! Als je voor een elopement kiest kan dat allemaal veel makkelijker dan wanneer je 150 gasten zou moeten inlichten over de datumwisseling. Maar wacht niet te lang met contact opnemen als je een voorkeur hebt voor een bepaalde datum. Omdat mijn klanten trouwen in het buitenland zijn ze ook vroeg met het vastleggen van hun datum.

Ik ben gespecialiseerd in intieme bruiloften en elopements in het buitenland en fotografeer met veel plezier ook jullie elopement waar dan ook in Europa. Eerder fotografeerde ik bijvoorbeeld deze elopement in het Ritz Hotel in Parijs in Frankrijk. Deze microbruiloft in Italië met maar 9 gasten en deze luxe elopement op het Griekse eiland Santorini

Wat is een elopement - Definitie van de moderne versie van elopen

Bewaar dit artikel op je Pinterest bord:

Share this story