Most English readers will have a grasp of what a destination wedding is. That is why this one time I am writing a blog post in Dutch instead of English. Apologies to my international readers!

Wat betekent destination wedding?

Ook in Nederland komt de term steeds vaker voor, maar wat betekent destination wedding nou eigenlijk? Wanneer je 'destination wedding' door Google laat vertalen krijg je als letterlijke vertaling 'bestemming bruiloft' te zien. De vertaler van menig Amerikaanse film en serie heeft een lastige taak wanneer hij de term "destination wedding" moet vertalen. (B.v. toen Ted met Stella ging trouwen in How I Met Your Mother.) Want de term 'bestemmingsbruiloft' bestaat namelijk niet in het Nederlands. De beste vertaling is 'trouwen in het buitenland'. Maar dat is vaak niet zo makkelijk te vertalen in een zin waarin de compacte term 'destination wedding' wordt gebruikt in de originele taal. Daarom is de meest handzame vertaling mijns inziens 'buitenlandse bruiloft'.

 

5 redenen voor een 'destination wedding'

Er zijn een heleboel redenen om te willen trouwen in het buitenland. Dit zijn de meest voorkomende redenen waarom mensen kiezen voor een buitenlandse bruiloft ipv een bruiloft in Nederland:

1. Het weer ligt natuurlijk voor de hand. Wanneer je in het buitenland trouwt kun je kiezen om te trouwen in een land dat wat stabieler mooi weer heeft dan in Nederland het geval is. Met warm weer zijn de meeste mensen ook nog eens een stukje relaxter, een extra voordeel op je bruiloft.


2. Als je in het buitenland trouwt heeft vrijwel iedereen er begrip voor als je een kleiner aantal gasten uitnodigt. En dat betekend dat je zonder gezeur of schuldgevoel een intiemer feestje kan maken van je bruiloft en alleen je lievelingsmensen kan uitnodigen. Ook ideaal als je bijvoorbeeld een beetje verlegen bent (en liever niet in het middelpunt van de belangstelling staat), er ruzies zijn tussen familieleden (en daarom minder familie uit zou willen nodigen) of een niet enorm budget hebt (en je liever voor kwaliteit dan kwantiteit kiest). Zou je het liefst met z'n tweeën of alleen met je getuigen zijn op je bruiloft? Dan is een elopement in het buitenland misschien perfect voor jullie.

Foto van een buitenlandse bruiloft, ter illustratie van een artikel over de betekenis van de term destination wedding

3. Anderen kiezen voor een bruiloft in het buitenland omdat ze familie en vrienden hebben die uit allerlei verschillende landen komen. Omdat ze weten dat het merendeel van de gasten zal moeten reizen om bij hun bruiloft te zijn, kunnen ze dat net zo goed doen in hun lievelingsland, een land met meer kans op mooi weer of een land dat tussen de landen van hun twee families in ligt.

4. Jullie bruiloft kan dé kans zijn om de mensen waar jullie het meest gek op zijn, jullie favoriete plek te laten zien. Zie jullie destination wedding dan ook als een vakantie met jullie lievelingsmensen. Beter dan dat wordt een bruiloft niet, toch?

Een bruidspaar in Spanje tijdens hun destination wedding

5. Location, location, location. Dikke kans dat het plekje dat jullie uitkiezen voor jullie bruiloft wat meer uitstraling heeft dan het plaatselijke gemeentehuis. Waarschijnlijk is het zelfs een mega mooie plek, met mooie vergezichten, adembenemende landschappen en prachtige zonsondergangen. En dat moois komt ook allemaal op jullie trouwfoto's terecht!

Foto van een destination wedding oftewel een bruiloft in het buitenland

 

Een specialisme

Ik ben gespecialiseerd in destination weddings en je kunt je kunt hier een heel aantal destination bruiloften bekijken die ik eerder fotografeerde. Als specialist in buitenlandse bruiloften fotografeer ik niet heel vaak een bruiloft in Nederland en wanneer ik wel een bruiloft in Nederland fotografeer zijn dat meestal de bruiloften van mensen die zelf niet in Nederland wonen maar wel in Nederland willen trouwen, om 1 of meerdere van de redenen die ik hierboven noemde.

Waarom ik bijna geen Nederlandse bruiloften in Nederland fotografeer? Mensen die in het buitenland trouwen zijn vaak vroeg met het plannen van hun bruiloft. Tegen de tijd dat Nederlandse aanvragen voor bruiloften in Nederland binnen komen ben ik op de meest populaire data al geboekt (voor een buitenlandse bruiloft).

Desalniettemin zijn bruiloften in het buitenland wel anders dan wanneer een trouwfotograaf een bruiloft in zijn thuisland fotografeert. Andere landen hebben andere trouwtradities en andere weersomstandigheden en het vergt wat studie en ervaring om daar van op de hoogte raken. Er komt veel reizen bij kijken en niet elke fotograaf ervaart dat als prettig (als ze bijvoorbeeld kinderen hebben of zich vergissen in de hoeveelheid energie die rondreizen vergt). Daarnaast fotograferen trouwfotografen vaak 2 of zelfs 3 bruiloften in 1 weekend, wanneer je destination weddings fotografeert kun je maar 1 bruiloft per weekend fotograferen. Dat betekend dat je tarieven als reizend fotograaf hoger moeten liggen dan die van een 'normale' trouwfotograaf.

Zelf fotografeer ik het allerliefst intieme bruiloften in het buitenland ook wel elopement of microwedding genoemd. Bruiloften waarbij bruidsparen de keuze hebben gemaakt om alleen de allerbelangrijkste mensen in hun leven uit te nodigen. Gemiddeld nodigen de bruidsparen die mij inhuren zo'n 40 mensen uit. (Er zijn ook veel mensen die maar 10 mensen uitnodigen, en ik fotografeer dus ook regelmatig bruiloften met 70 gasten. Een heel enkele keer doe ik bruiloften met uitschieters van 150 of 300 gasten, als het bruidspaar en ik echt een klik met elkaar hebben.)

FAQ over destination weddings:
Veelgestelde vragen

Lake Como wedding venues for destination weddings

Voorbeelden van bruiloften in het buitenland

Zo fotografeerde ik de destination wedding van de Amerikaanse Winnie & Kim, zij trouwden in het Ritz Hotel in Parijs omdat ze liever met hun 14 lievelingsmensen naar Frankrijk afreisde dan de stress van het plannen van een grote bruiloft in Chicago te doorstaan.

Ook mocht ik de destination wedding van de Hollandse Lieneke en de Engelse James vastleggen. Zij trouwden in Schotland omdat ze wisten dat hun families (die over heel Europa verspreid wonen) sowieso een hele reis zouden moeten ondernemen. Zonder een bepaalde familie de bevoordelen, kozen ze voor Schotland.

De Amerikaanse Brittany en Ryan kozen voor een kleine bruiloft in het buitenland omdat Brittany's grootouders, vlak na de tweede wereldoorlog, in het Zwitserse Davos waren getrouwd en Brittany er sinds ze een klein meisje was van droomde om in hetzelfde kerkje te trouwen als haar opa en oma.

Maar de redenen zijn niet altijd zo ingewikkeld. Lara en Tommie kozen voor een bruiloft in Italië enkel omdat ze graag het heerlijke Italiaanse weer op hun bruiloft wilde en ze eigenlijk liever een week met hun 12 meest dierbare familie en vrienden op vakantie gingen, dan een grote bruiloft met veel gasten in Nederland te organiseren.

A bride and groom walking on a path in between tropical plants during their destination wedding in Cornwall in The United Kingdom

Denken jullie er over om voor een bruiloft in het buitenland te kiezen? Neem snel contact op om te kijken of ik nog beschikbaar ben voor jullie destination wedding! Of plan direct een vrijblijvend kennismakingsgesprek (telefonisch of in Scheveningen) in!

 

Bewaar dit artikel op je Pinterest board:

Share this story