MENU

Wat is een elopement?

Most English readers will have a grasp of what an elopement is. That is why this one time I am writing a blog post in Dutch instead of English. Apologies to my international readers!

Wat betekent elopement?

Wanneer je ‘elopement’ op zoekt op wikipedia dan krijg je als vertaling het woord ‘schaking’ te zien. Voor Nederlanders een enorm antiek woord dat we niet meer gebruiken, maar elopement wordt in het Engels nog wel gebruikt en daar uit blijkt al dat het woord ‘schaking’ geen volledige vertaling is voor het woord ‘elopement’.

Om zo duidelijk mogelijk uit te leggen wat een elopement is begin ik met de ouderwetse benaming uit te leggen. Wikipedia: “Een schaking is het zonder toestemming wegvoeren van een vrouw, met de bedoeling om met haar te gaan samenwonen of trouwen. Daarbij kan het gaan om een minderjarige vrouw die vrijwillig, maar tegen de zin van haar ouders of voogden wordt meegevoerd. Het kan ook gaan om een ontvoering van een bruid met list, geweld of bedreiging.” Dit stamt duidelijk nog uit de tijd dat vrouwen altijd als het bezit van een man werden gezien. Eerst het bezit van hun vader en later, na het sluiten van een huwelijk, het bezit van hun echtgenoot.

In Engeland was het bij wet zo dat een huwelijk een aantal weken voor de bruiloft moest worden aangekondigt voor het voltrokken werd. Hierdoor waren ouders op de hoogte als hun kind van plan was te trouwen  zonder hun toestemming. Maar in Schotland was het in de 18de en 19de eeuw geen probleem voor een minderjarige om zonder haar ouders toestemming te trouwen. Gretna Green, een Schots dorpje vlak over de grens met Engeland werd wereldberoemd als een toevluchtsoord voor Engelse geliefden, waar ze konden ‘elopen’. Trouwen zonder dat hun omgeving daarvan op de hoogte was en zonder dat ze toestemming nodig hadden. In Schotland mocht bovendien vrijwel iedereen een koppel trouwen (zolang beide instemde en de man ouder dan 14 en de vrouw ouder dan 12 was).

Maar elopements zijn ook tegenwoordig nog populair. Maandagochtend snel en gratis op het gemeentehuis trouwen, zoals we dat in Nederland kennen, zou je eigenlijk ook elopen kunnen noemen in de moderne zin van het woord. Feitelijk betekend elopen tegenwoordig namelijk niet veel meer dan trouwen met z’n tweeën en 2 getuigen. Dat kan al dan niet in het geheim zijn maar ook wanneer vrienden en familie op de hoogte zijn van jullie plannen is het tegenwoordig nog een elopement. Met z’n tweetjes naar het gemeentehuis op een doordeweekse dag in Klazienaveen of op een berg met wijds uitzicht in Italië, het is beide een elopement.

Wat is een elopement

5 Redenen om te ‘elopen’:

Toestemming nodig hebben van ouders is tegenwoordig niet meer het geval. Maar er zijn wel andere redenen waarom mensen kiezen voor een elopement ipv een bruiloft:

1. Helemaal geen zin, tijd en/of geld hebben om een groot feest te geven.
2. Sommige mensen vinden zichzelf te verlegen om een hele dag in het middelpunt van de belangstelling te willen staan.
3. Anderen geven er de voorkeur aan om fijn met z’n tweeën elkaar in een intieme setting, met alleen een ambtenaar en een fotograaf en soms nog 2 vrienden of familie leden als getuigen, het ja-woord te geven.
4. Nog weer anderen krijgen tijdens het weddingplannen helemaal genoeg van hun bemoeizuchtige familie of de weddingplanstress en besluiten het intiem en eenvoudig te houden.
5. Elopements kunnen overal plaats vinden, want er is geen grote ruimte voor gasten nodig. Het kan dus boven op een berg, aan de oever van een mooi meer, op een dakterrasje midden in Londen, in jullie plaatselijke stadhuis op maandag ochtend, midden op Times Square of in the middle of nowhere plaats vinden.

Wat betekent elopement

 

Denken jullie er over om voor een elopement te kiezen? Neem snel contact op om te kijken of ik nog beschikbaar ben op jullie trouwdag! Ik ben dol op intieme bruiloften en elopements en fotografeer heel graag jullie elopement waar ook in Europa. Eerder fotografeerde ik bijvoorbeeld deze elopement van Kellie en Tyler in Ierland.

 

Named 1 of the 20 best wedding photographers by international wedding website ZankYou!

CLOSE